Ads 468x60px

Pages

Featured Posts

Wednesday, November 7, 2012

fokus ke?

assalamualaikum =)...
harap2 semua sihat walaupun lama tak bertanya khabar..
almaklumlah dah lama sangat menyepi ni..
semakin bertambah umur,semakin meningkat dewasa, semakin kurang pula coretan didalam blog..
kenapa?sebab masa yang ada lebih banyak perlu dihabiskan pada perkara lain.perkara yang mungkin lebih penting dan harus diutamakan daripada yang lain..
tapi tu semua bukan alasan untuk terus menghilang dari menulis.yang penting pandai mencuri masa..

tajuk entry kali ni 'fokus'..
fokus dan curi masa..
agak2 ada kaitan tak..mungkin ye mungkin tidak..
tapi apa aku nak share kali ni, aku telah mencuri masa sehingga melarikan fokus aku pada saat coretan ni aku buat..wink wink wink...
apa yang sepatutnya berlaku sekarang?
skarang aku ada didalam kelas..yang sememangnya mewajibkan untuk aku FOKUS..
tapi sayangnya, aku telah mencuri masa ini dengan menaip untuk meng update cerita..
tidak mengapa ke??
hehehe..bagi aku tidak la..
sebab??
sebab, kelas aku hari ni more kepada presentation and bercerita mengenai trip kami last week..
semua cerita dibahas untuk menilai tahap kepuasan customer dengan service yang mereka beri..
aku sebagai follower hanya mndengar dalam diam..
tidak berminat untuk 'menyebok'..
sebab??
belum tentu comment tu sampai kepada mereka..
macam penat cakap saja..so baik silent.. ^,^...
ok lah,kesimpulan yang aku nak buat,
aku TIDAK FOKUS pun dalam kelas hari ni ^,^..weeee

ini yang dinamakan fokus ok =P

 


Sunday, July 8, 2012

..wanita dan angka..

assalammualaikum dan selamat selamat selamat (korang boleh sambung selamat apa yang korang suka dan mahu)..semoga doa korang dimakbulkan..amin ;)


tajuk entry:
wanita dan angka.
gambar entry:
muka2 baby yang comel seperti........(boleh letak nama masing2 sebagai doa.amin)
laporan:
sila baca huraian berikut..

wanita?mestilah korang tahu siapa yang aku maksudkan.contoh paling mudah ialah orang yang kita panggil mak,ibu,ummi,mama dan yang seangkatan dengan beliau..tapi wanita yang akan aku kaitkan disini ialah orang yang kita panggil sebagai kakak atau noona atau amoi atau yang seangkatan dengannya juga..
angka pula merujuk kepada nombor atau 1 atau 2 atau 3 atau yang seterusnya..=D
kenapa dengan dua objek yang aku pilih ni?
sebab,aku nak kongsi tentang perasaan wanita bila ada orang yang memanggil atau memberitahu bahawa berat badan mereka telah berubah.dari sudut positif dan negatif (berdasarkan pemerhatian aku selama aku bernafas)

berat bertambah:
dari sudut positif: 1. gembira sebab memang itu cita2 mereka sejak beberapa bulan lalu.
                            2. teruja sebab orang lain dah nampak yang dia sudah berbadan 2
                               (kepada pasangan yang baru melangsungkan perkahwinan)
                            3. seronok sebab boleh bagi tahu semua orang yang dia sedang
                                berbahagia,sebab itu berat badan bertambah.

dari sudut negatif: 1. malu dan on diet selama setahun sebab mahu badan slim seperti
                                 dahulu.
                             2. mencari kepastian dengan bertanya semua orang tentang bentuk
                                 badan dia sekarang.
                             3. mencari ubat atau segala pakej rawatan untuk mendapatkan badan
                                 yang kurus semula.
                             4. kurang keyakinan diri untuk berhadapan dengan orang sekeliling.

berat berkurang:
dari sudut positif: 1. sangat suka sebab cita2 untuk kurus telah tercapai.
                            2. berasa sangat gembira sebab segala usaha yang dilakukan selama ini
                                berhasil.
                            3. tidak perlu risau atau rungsing untuk mencari pakaian apa yang
                                sesuai sebab ada pendapat menagatakan bahawa orang kurus lebih
                                banyak pilihan pakaian. 
                            4. lebih berkeyakinan untuk jumpa orang sekeliling.

dari sudut negatif:1. mula la perasan dia dah jadi model dan diperhati ramai (tolong
                               jangan cepat perasan ok..erk..)
                            2. mula tak jaga berat dan kesihatan dengan makan ikut selera dan
                                masa sendiri.
                            3. penampilan mula ikut budaya luar Malaysia sebab dah rasa diri
                                'terlebih cantik'..(masalah paling besar kepada orang2 yang cepat
                                 sangat perasan)
                            4. mula ada akal2 jahat jika niat nak kurus disebabkan pengalaman
                                buruk.

ni semua diantara fakta atau pengalaman yang aku dapat je.. tapi aku sangat yakin dan pasti yang korang lebih banyak teori tentang topik ni. apa yang aku update sekadar info tambahan dan nak bagi tahu yang perempuan ini sensitif. ok bye!!


Thursday, July 5, 2012

..salam nisfu sya'ban..

assalammualaikum dan selamat menyambut nisfu sya'ban kepada semua umat islam diseluruh dunia.. malam tadi telah tiba hari yang ditunggu-tunggu oleh semua umat islam memandangkan ianya hari yang sangat bermakna, dan rugilah kepada mereka yang telah mensia-siakan kedatangan hari tersebut..
malam nisfu sya'ban merupakan malam terangkatnya buku amalan kita yang lama dan telah digantikan dengan buku amalan yang baru kepada kita sebagai hamba Ilahi. semoga buku amalan yang baru kita terima ini akan lebih diisi dan dipenuhi dengan amal soleh dan kebajikan.Insya'Allah dan bersama-samalah kita berusaha untuk memperolehi keberkatan dan kerdhaan dari Nya..
memandangkan hari ini masih didalam mood nisfu sya'ban, aku ingin berkongsi kepada semua tentang kelebihan membaca doa nisfu sya'ban yang telah kita bacakan setelah selesai membaca yassin pada setiap kedatangan malam ini. sebelum itu, suka aku untuk berkongsi tentang niat yang kita perlu niatkan sebelum membaca yassin. niatkan disetiap awal pembacaan yassin kita dengan niat

untuk bacaan yassin pertama:
mohon panjang umur dalam kebajikan

untuk bacaan yassin kedua:
mohon dimurahkan rezeki yang halal

untuk bacaan yassin ketiga:
mohon iman yang sempurna ketika mati kelak

dan ini antara isi doa nisfu sya'ban yang menarik minat aku untuk dikongsi bersama:
  • kita bermohon agar Dia melindungi dan memberi keamanan dalam kehidupan kita dari sebarang perkara yang menakutkan.
  • kita bermohon agar Dia menukar segala sesuatu yang buruk mengenai diri kita yang telah tercatat di azali kepada sesuatu perkara yang baik.
  • kita bermohon agar diberikan rezeki yang halal agar dapat kita manfaat kan dijalan yang di redhai.
  • kita bermohon agar diberi kebahagiaan didalam kehidupan agar kita dapat terus beramal dan bermunajat kepadanya.
  • kita bermohon agar dijauhkan bencana dan malapetaka dari kehidupan kita.
inilah antara permintaan kita pada Dia pada malam itu.. semoga Dia memperkenankan segala permintaan kita sebagai hamba Nya..amin..




Wednesday, July 4, 2012

..zero..


assalammualaikum dan selamat pagi kepada semua yang sedang membaca..
untuk yang kesekian kalinya ruangan penulisan aku sunyi tanpa sebararang story baru..maaf kata yang cukup mudah dan busy adalah alasan biasa. lama aku tak menulis dan mencoretkan kata diatas tempat yang selalu aku lakar cerita pada mula kewujudan blog ni..eh,ayat macam nak berpuitis pula kan..hahaha..
ok2,terus terang, aku sekarang sudah bergelar pelajar semula.menyambung pengajian yang lebih tinggi dari sebelum ini.bukan untuk menunjuk,tapi untuk memberitahu bahawa masa aku lebih tertumpu dengan kerja yang tak pernah habis sehinggalah final yang telah pun menjelang dua minggu yang lalu..
kalau ikutkan jadual,pagi ni aku perlu menelaah subject untuk next paper aku yang lagi 4hari bakal menjelang tiba,tapi lain pula aku buat bila sudah menghadap laptop kesayangan ni..
atau alasan lebih tepat,jiwa kacau..tak tahu mana nak pergi,blog ni menjadi sasaran untuk aku menulis apa yang aku suka,dengan harapan yang sangat tinggi, aku dapat lupakan apa yang sedang serabut diminda aku pada tika ini..
apa yang bermain diminda tidak minat untuk aku paparkan disini sebab itu hanya akan merosakkan mood aku diawal pagi.jadi aku hanya mengambil keputusan untuk sekadar menulis tanpa isi yang tepat.
hurm,menulis sesuatu tanpa tujuan yang tepat dan pasti hanya membuang masa,so aku stop penulisan pagi ini sampai disini sahaja.
semoga kita masih diberi kesempatan untuk terus beramal selagi diberi kesempatan.insya'Allah..


Sunday, March 11, 2012

~kelebihan berselawat ke atas nabi..~

assalammualaikum dan selamat sejahtera kepada semua pembaca yang budiman..(hehe,ayat agak skema ye disitu..) maklumlah, dah lama tak menulis,rasa kekok pula..hehehe.. rasanya dekat 4bulan lebih juga kot (anggaran yang aku buat la..) aku tak meng update blog ni dengan cerita2 baru.almaklumlah, orang busy la katakan..hahaha.. actually aku sangatlah merindui blog ni sebab banyak benda yang aku dah kumpul sepanjang tidak menulis, tetapi belum sempat di post kan,dengan harapan aku akan berkongsi perkara itu pada satu masa nanti..insya'allah...

o.klah, untuk menjimatkan masa dan memendikkan penulisan aku pada kali ini, aku mahu berkongsi tentang kelebihan selawat.. entry aku kali ini,aku dapat hasil dari pembacaan aku di surau hospital (sewaktu melawat kakak aku bersalin) pada satu bulan yang lalu.. macam tak best kalau tahu sorang2, so aku decide untuk menulis di sini...
  1. sekali kita berselawat, Allah akan membalas 10 kali selawat untuk kita..
  2. sekali kita berselawat, Allah akan mengangkat taraf kita dengan 10 darjat..
  3. malaikat akan turut membaca selawat ke atas orang yang membaca selawat untuk Rasulullah..
  4. doa yang disertai dengan selawat akan diperkenankan Allah, tetapi doa yang tidak disertai selawat akan tergantung antara langit dan bumi..
  5. selawat dapat mengingati apa2 yang kita sudah lupa..
  6. Allah akan melapangkan dan meluaskan rezeki hambaNya yang berselawat dari sumber yang tidak diketahui..
  7. mendapat keberkatan dari Allah bagi dirinya dan juga untuk keluarganya..
  8. mendapat rasa kasih sayang dari orang mukmin..
  9. dapat melepaskan diri seseorang daripada tergelincir ketika melalui titian sirat dan selamat menuju ke syurga.insya'allah..
ini diantara kebaikan dan kelebihan selawat yang dapat aku kongsi pada kali ini. sebenarnya banyak lagi kelebihan2 selawat, tapi aku rasa lebih baik berkongsi sedikit dan dapat diamalkan.dari banyak, satu pun tak berguna..akhir sekali,renung2kan dan selamat beramal..heee..



Friday, December 9, 2011

~biarlah seadanya~

assalammualaikum..
uhuk uhuk uhuk (batuk2 pulak dah..tak sihat ke?)..heee, actually batuk ni bukan sebab tak sihat. TAPI sebab dah lama tak buka blog ni..dah berhabuk pun..kesian blog..sori ye,bukan tak nak lihat dan tulis2, cuma busy sikit..al-maklumlah orang dah berkejaya la katakan..(hahahaha..poyo sudah.)..

hehehe, hari ni apa mood aku sampai sanggup korbankan masa rehat aku yang memang sedia sikit ni untuk update blog?ehehe..mood aku sangatlah ceria..sebab asik gelak je time kerja tadi.kawan2 kerja aku (ecah dan ajep) buat lawak yang tah macam2.sebab tulah mood aku baik sahaja..eeehee...=D

ok,cerita aku kali ni simple je...BiARLAH SEADANYA...
maksud aku kat sini ialah ~
  • biarlah seadanya dalam memiliki apa yang kita impikan agar tidak melampaui batas kemampuan kita.. bak kata pepatah melayu, ukur baju di badan sendiri..
  • biarlah seadanya dalam mencari harta.. jangan siksa badan untuk mendapat sesuatu yang diluar kemampuan kita untuk kepuasan diri..
  • biarlah seadanya dalam menilai dan menyebarkan sesuatu perkara yang kita tidak mengetahui asal kedudukan yang sebenar agar segala kata2 kita akan sentiasa dipercayai orang lain..
  • biarlah seadanya menjadi diri sendiri agar kita tidak menipu diri sendiri dan sentiasa diterima oleh orang lain dengan hati yang ikhlas..
  • biarlah seadanya dalam semua perkara yang kita lakukan agar perasaan ikhlas itu tidak lari dari hati kita..
  • biarlah seadanya untuk menjadi insan yang sempurna kerana tiada siapa yang mampu memberi kesempurnaan itu selamanya..
akhir sekali biarlah seadanya dalam semua perkara yang kita lakukan agar hidup itu menjadi kenangan indah yang selalu diselaputi warna-warni pelangi yang menjadi penyeri dalam detik kehidupan yang kita lalui..^,^...



Sunday, October 30, 2011

~wanita ber'kerjaya' ke?~

assalammualaikum semua..
hye2,sudah jadi wanita bekerjaya ke aku sekarang?semakin busy dan jarang nampak ber on9 sekarang (di muka buku)..bak kata teman2 aku yang selalu nampak aku ber on9 sebelum ini..hehehe..

ye,aku sudah jadi wanita bekerjaya pada masa ini..betul ke??jawapannya BETUL..TAPI, buat sementara sahaja..kerja sementara untuk mencari rezeki yang halal untuk penyambung kehidupan..cewah..hahaha..

actually aku sekarang sedang bekerja sebagai pembantu kedai (bagi bunyi sedap sikit.hehehe)..
kerja yang aku dapat hasil bantuan sahabat baik aku dari kecil..siti aishah.. dan hasil suggestion ibunda aku yang menyuruh aku meminta kerja disitu.. buat sementara katanya.. anak yang baik kan mendengar kata ibunya..hahahaha..(ke'poyo'an terserlah disitu..)..

pada awalnya aku menolak kerja ini disebabkan aku kurang berminat untuk berhadapan dengan orang2 yang aku memang telah sedia kenal.. tapi setelah diberi peluang untuk menguruskan cawangan yang lain, aku mengambil keputusan untuk berkata 'ya'.. sebab??aku tak betah untuk duduk lama dirumah dengan poket kosong..tak masyuk lar..kikikiki..

sekarang, aku telah pun bekerja di kedai itu selama satu minggu yang lalu.. mereka semua baik, dari bos aku sampai la pekerja2 disitu.. sampai bila aku akan terus bekerja?eerrrmm, seperti tiada jawapan buat masa ini kerana aku bukan peramal masa depan..hehehe..apa2 pun aku hanya mendoakan yang terbaik sahaja..semoga semuanya berada didalam kawalan..amin..=D